Virusul EVA. Ce este noua boala care afecteaza milioane de femei VIDEO

22 12. 2018, 17:08

Mai exact, desi femeile au o speranta de viata mai mare decat barbatii, au o sanatate mai plecara. In plus, una din trei femei ajunge sa fie supusa unei agresiuni fizice sau sexuale, de-a lungul vietii sale. Sau acestea sunt expluse anumitor infectii cu transmitere sexuala, fie isi risca viata din pricina sarcinilor. Toate acestea au fost catalogate drept virusul EVA.

Ce este virusul EVA si de ce afecteaza milioane de femei

Intr-o campanie lansata recent de catre Medicii Lumii, virusul EVA a fost definit drept o maladie sociala, ce le afecteaza pe femei pentru simplul fapt ca sunt… femei. In acest sens, le-a fost cerut si celor din Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa combata acest virus. S-ar parea ca virusul EVA pune in pericol sanatatea a 3,7 miliarde de persoane.

„Daca ar fi o pandemie, ne-am afla in faza 6 de alerta si ar avea dimensiunile unei epidemii globale. Daca ar fi un virus, ar putea fi denumit EVA”, se arata in respectiva campanie. Desi problema e una tacuta, are dimensiunile unei pandemii prin caracterul sau global si poate afecta milioane de femei, din toate generatiile.

Din toate aceste motive, ONG-ul le-a cerut in scris celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii sa se mobilizeze si sa isi puna in miscare toate resursele pentru a putea face fata consecintelor inegalitatii de gen. Impactul asupra femeilor este unul foarte mare. Acestia isi mai doresc sa promoveze dezvoltarea unei sanatati publice cu focazilare asupra „sexului slab”, care sa vina in ajutorul celor care se confrunta cu probleme de-a lungul vietii lor.

Milioane de femei afectate de virusul EVA!

Nu reprezinta niciun secret nici faptul ca femeile sunt mai expluse la violenta fizica, dar si la cea sexuala. 35% dintre acestea sufera sau risca sa se confrunte cu o asemenea problema, pe parcursul vietii, indiferent de varsta. Pe de alta parte, sanatatea mentala este strans legata tocmai de aceste acte de violente, iar asfel ele devin o bariera in calea obtinerii de ingrijire medicala.

Potivit ONG-ului, virusul EVA duce la automutilari, dar si la sinucideri. Aceasta a fost, in 2015, a doua cauza de deces in randul femeilor cu varste intre 15 si 29 de ani, din intreaga lumea. Femeile se confrunta, intr-un procent mul mai mare, de 70%, fata de 30% pentru barbati, cu depresiile psihogene. Totodata, in legatura cu riscurile pe care le implica sarcina, peste 800 de femei mor zilnic pe motive de acest tip. In fiecare an, sunt 300.000 de decese.

Nu numai atat, pentru ca exista si problema mutilarii genitale, ce este practicata in continuare in peste 30 de tari. Acest obicei pune in pericul sanatatea femeilor, alaturi de casatoriile fortate, la varste foarte fragede, noteaza digi24.ro.